TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.
Beneficiile alergatului se văd în timp, iar odată însușit obiceiul de a alerga sau face jogging veți începe să observați schimbări majore în viața dumneavoastră.
Joggingul sau alergare este o formă populară de activitate fizică. Aproximativ unul din cinci oameni încearcă să alerge (sau să facă jogging) la un moment dat în viața lor. Alergarea este un exercițiu atrăgător, deoarece nu costă mult să o faci și poți alerga oricând dorești.
Beneficiile alergatului pentru sănătate
Alergarea regulată sau joggingul oferă multe beneficii pentru sănătate cum ar fi:
- Ajută la construirea și întărirea unor oase puternice, deoarece este un exercițiu de susținere a greutății;
- Întărește mușchii;
- Îmbunătățește capacitatea cardiovasculară;
- Arde kilogramele;
- Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase;
- Contribuie asupra unui somn odihnitor;
Jogging vs alergare
Diferența dintre alergare și jogging este intensitatea. Alergarea este mai rapidă și cere mai mult efort din partea inimi, a plămânilor și a mușchilor decât joggingul. Alergarea necesită un nivel de fitness general mai ridicat decât alergatul.
Atât alergarea, cât și joggingul sunt forme de exerciții aerobe. Termenul „exercițiu aerob” înseamnă orice activitate fizică care produce energie prin combinarea oxigenului cu glicemia sau grăsimea corporală.
Stabilirea obiectivelor obținute în urma alergării
Pentru început ar trebui să vă setați câteva obiective realiste deoarece dacă vă setați niște obiective înalte vă veți pierde foarte rapid motivația când veți vede lipsa rezultatelor. Sfaturile noastre pentru începători sunt:
- Încadrarea în formă – dacă sunteți începător, ar trebui să începeți cu mersul rapid, să treceți la jogging și să lucrați până la alergare. Acest lucru ar trebui să dureze câteva luni.
- Stare generală de fitness – amestecați alergarea cu alte forme de exerciții (cum ar fi înotul sau sporturile de echipă) pentru a vă maximiza starea generală de fitness.
- Pierderea în greutate – reglați-vă dieta pentru a include o mulțime de fructe și legume proaspete, carne slabă, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Reduceți grăsimile dietetice, alimentele de luat masa, băuturile răcoritoare cu zahăr.
- Companionism – puteți alerga cu un prieten sau vă puteți alătura unui club local de alergare.
Sfaturi pentru ca începătorii să vadă beneficiile alergatului cât mai rapid
- Consultați-vă medicul pentru un control înainte de a începe un program în desfășurare. Acest lucru este deosebit de important. Faceți acest lucru în special dacă aveți peste 40 de ani, sunteți supraponderal, aveți o boală cronică sau nu ați făcut exerciți fizice de mult timp.
- Screeningul pre-exercițiu este utilizat pentru a identifica persoanele cu afecțiuni medicale care le pot expune unui risc mai mare de a experimenta o problemă de sănătate în timpul activității fizice. Este un filtru sau „plasă de siguranță” care vă ajută să decideți dacă beneficiile potențiale ale exercițiilor fizice depășesc riscurile pentru dvs. Imprimați o copie a instrumentului de screening pre-exercițiu și discutați-l cu medicul dumneavoastră sau cu profesionistul în exerciții.
- Începeți cu mersul rapid. Țintiți 30 de minute pe sesiune. Lăsați minimum șase săptămâni ca organismul dvs. să se ridice până a ajunge alergarea obișnuită. Scopul este de a crește timpul de jogging în fiecare sesiune și de a alterna mersul pe jos și jogging.
- Asigurați-vă că vă încălziți și vă întindeți bine înainte de a ieși. Răcoriți-vă corpul cu întinderi ușoare când vă opriți.
- Asigurați-vă că aveți multe lichide și luați o sticlă de apă cu dvs. la alergare. Încercați să beți multă apă înainte, în timpul și după orice activitate.
- Lăsați cel puțin două zile complete de odihnă pe săptămână pentru a evita supra-antrenarea, care poate provoca răniri. Luați în considerare alte activități cu impact redus, cum ar fi înotul, cel puțin o dată pe săptămână.
- Planificați-vă traseul. Dacă este posibil, alegeți suprafețe plate, cu iarbă, mai degrabă decât suprafețe dure sau libere (cum ar fi nisipoase), pentru a reduce riscul de rănire.
- Evitați să alergați lângă drumuri. Acest lucru este important mai ales dacă aveți o afecțiune preexistentă, cum ar fi astmul. Fumul de evacuare al vehiculului vă poate crește riscul de apariție a diferitelor afecțiuni cardiovasculare și respiratorii, diverse boli sau probleme cu tenul.
- Evitați perioadele de „oră de vârf” pentru a reduce riscul de a inhala poluarea aerului de la autovehicule. Dacă este posibil, programați-vă alergările fie dimineața devreme, fie seara.
- Purtați haine largi din bumbac. Îmbracă-ți partea superioară a corpului în straturi de îmbrăcăminte, astfel încât să puteți scoate straturile după sau în timpul alergării
- Aplicați protecție solară SPF 50+ pe zonele expuse ale pielii.
- Cumpărați o pereche potrivită de pantofi.
Sfaturi pentru alegerea adidașilor de alergare
Adidașii probabil sunt cea mai importantă componentă a echipamentului pe car e îl purtați la alergare. Pentru a vă ajuta în privința lor am pregătit câteva sfaturi, astfel veți fi comod în timpul alergării.
- Nu purtați adidași vechi. Pantofii necorespunzători sunt o cauză comună a rănilor;
- Pantoful de alergare trebuie să se îndoaie ușor, să se simtă confortabil și să aibă o pană de material absorbant de șoc în călcâi;
- Potrivirea nu trebuie să fie prea strânsă. Piciorul tău se va strânge pe măsură ce face contact cu solul;
- Când cumpărați adidași, purtați șosetele pe care intenționați să le purtați în timp ce alergați;
- Asigurați-vă adidașii de alergare sunt de calitate;
Câteva sugestii legate de sănătate și siguranță pentru alegare sau jogging
- Asigurați-vă că mâncați o dietă sănătoasă și bine echilibrată;
- Evitați să mâncați direct înainte de a merge la alergare;
- Evitați să alergați în cea mai călduroasă parte a zilei vara;
- Beți multă apă înainte, în timpul și după alergare;
- Dacă utilizați un iPod sau o cască, nu țineți muzica prea tare – fiți atenți și conștienți;
- Dacă nu aveți un dispozitiv pentru redare muzică luați telefonul la dumneavoastră;
- Purtați materiale reflectorizante dacă alergați dimineața devreme sau noaptea;
- Spuneți cuiva unde intenționați să alergați și când credeți că vă veți întoarce;
- Alegeți rute bine iluminate, populate și evitați zonele periculoase și izolate;
- Dacă vă răniți în timp ce alergați, opriți-vă imediat. Solicitați sfatul medicului;
Concluzie- care sunt beneficiile alergatului?
Sperăm că acest articol va fost de ajutor și că ați realizat cât de benefică este mișcare pentru corpul uman. Dacă vreți să aveți parte de beneficiile alergatului vă invităm să începeți să-l practicați chiar de astăzi. Orice amânare nu va aduce niciun beneficiu.