Ce este HDR? ( High Dynamic Range)

TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.

0
(0)

Descoperiți ce este HDR și de ce aceasta este o caracteristică importantă a televiziunii care poate îmbunătăți considerabil ceea ce vizionați

Videoclipul HDR (High Dynamic Range) este una dintre cele mai importante caracteristici ale televizoarelor 4K. Aceasta poate convertii conținutul video dincolo de limitările (acum inexistente) la care standardele de difuzare și alte standarde media au aderat timp de decenii. Este impresionant de văzut pe televizoarele care o pot gestiona, dar este, de asemenea, o caracteristică tehnică destul de confuză, cu mai multe variante cu diferențe care nu sunt foarte bine stabilite. De aceea, suntem aici pentru a vi le explica.

Ce este HDR

Gama dinamică pe televizoare

Contrastul televizorului este diferența dintre cât de întunecat și cât de luminos poate fi. Gama dinamică descrie extremele acestei diferențe și cât de multe detalii pot fi afișate între ele. În esență, gama dinamică reprezintă contrastul afișajului, iar ca să aflați ce este HDR, mai pe scurt HDR reprezintă extinderea acestui contrast. Cu toate acestea, simpla extindere a intervalului dintre luminozitate și întuneric nu este suficientă pentru a îmbunătăți detaliile unei imagini. Indiferent dacă un panou poate atinge 200 cd/m^2 (relativ slab) sau 2.000 cd/m^2 (incredibil de luminos) și dacă nivelurile sale de negru sunt de 0,1cd/m^2 (spălăcit, aproape gri) sau 0,005cd/m^2 (incredibil de întunecat). În cele din urmă nu poate afișa decât o anumită cantitate de informații în funcție de semnalul pe care îl primește.

Multe formate video populare, inclusiv televiziunea sunt limitate de standarde construite în jurul limitelor fizice prezentate de tehnologiile mai vechi. Acum, cu ajutorul sistemelor de iluminare din spate cu LED-uri organice (OLED) și cu LED-uri cu atenuare locală pe noile panouri LCD, această gamă crește. Acestea pot ajunge la extreme și mai mari, dar formatele video nu pot profita de acest lucru. Doar o anumită cantitate de informații este prezentată în semnal, iar un televizor capabil să ajungă dincolo de aceste limite trebuie totuși să se întindă și să lucreze cu informațiile prezente.

Ce este HDR?

Aici intervine videoclipul HDR. Acesta elimină limitările prezentate de semnalele video mai vechi și oferă informații despre luminozitate și culoare pe o gamă mult mai largă. Ecranele compatibile HDR pot citi aceste informații și pot afișa o imagine construită dintr-o gamă mai largă de culori și luminozitate. Pe lângă gama mai largă, imaginile video HDR conțin pur și simplu mai multe date pentru a descrie mai mulți pași între extreme. Acest lucru înseamnă că obiectele foarte luminoase și obiectele foarte întunecate de pe același ecran pot fi afișate foarte luminoase și foarte întunecate, dacă afișajul suportă acest lucru, cu toți pașii necesari între ele descriși în semnal și nu sintetizați de procesorul de imagine.

Pentru a simplifica ce este HDR vă spunem că conținutul HDR pe televizoarele compatibile HDR poate deveni mai luminos, mai întunecat și poate afișa mai multe nuanțe de gri între ele (presupunând că televizoarele au panouri care pot deveni suficient de luminoase și întunecate pentru a face dreptate semnalului; unele televizoare de buget acceptă semnale HDR, dar nu vor arăta o îmbunătățire semnificativă față de semnalele non-HDR). În mod similar, acestea pot produce lumină roșie, verde și albastru mai profundă și mai vie și pot afișa mai multe nuanțe intermediare. Umbrele profunde nu sunt pur și simplu goluri negre; se pot vedea mai multe detalii în întuneric, în timp ce imaginea rămâne foarte întunecată. Fotografiile luminoase nu sunt pur și simplu imagini însorite și vii; detaliile fine din cele mai luminoase suprafețe rămân clare. Obiectele vii nu sunt pur și simplu saturate; pot fi văzute mai multe nuanțe de culori.

Acest lucru necesită mult mai multe date și, la fel ca și în cazul înregistrărilor video ultra high-definition, Blu-ray-urile nu pot face față. Din fericire, avem acum Ultra HD Blu-ray, un tip de disc (distinct de Blu-ray, în ciuda numelui) care poate conține mai multe date și este construit pentru a conține videoclipuri 4K, videoclipuri HDR și chiar sunet surround bazat pe obiecte, cum ar fi Dolby Atmos. Trebuie doar să fiți conștienți că nu le puteți reda pe playere Blu-ray obișnuite; aveți nevoie de playere Blu-ray Ultra HD dedicate sau de o consolă de jocuri relativ nouă pentru a le reda.

Streamingul online oferă, de asemenea, conținut HDR, dar aveți nevoie de o conexiune fiabilă și rapidă pentru a-l obține. Din fericire, dacă lățimea de bandă este suficient de mare pentru a obține videoclipuri 4K, aceasta poate obține HDR; vitezele de conectare recomandate de Amazon Video și Netflix pentru conținutul 4K sunt de 15 Mbps și, respectiv, 25 Mbps, indiferent dacă acel conținut este sau nu în HDR.

Ti-a fost de ajutor acest articol?

Oferă o recenzie apăsând pe stele

Nota 0 / 5. Voturi: 0

Încă niciun vot, fi primul care votează!

Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului topzece10.net. Acesta a fost creat din combinația realizată dintre pasiunea mea pentru a scrie și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Alături de alți scriitori de conținut de pe acest site analizăm produse online și scriem recenzii și ghiduri de cumpărături menite să ajute oamenii să facă achizițiile corecte.

Spune-ne părerea ta

Lasă un comentariu

Topzece10.net
Logo