TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.
Deși cam toate smarphone-urile folosesc NFC multe persoane nu știu ce este NFC. Dar în acest articol vom aprofunda subiectul pentru a afla cum se folosește și ce e NFC.
Fie că vă dați seama sau nu, este posibil ca telefonul dvs. să folosească NFC în acest moment. Dar nu vă faceți griji – NFC utilizează o cantitate minimă de baterie și de putere de procesare, oferind în același timp o serie de avantaje care îmbunătățesc funcționalitatea dispozitivului dvs.
Deși este utilizat pe scară largă în aplicațiile de plată peer-to-peer și de transfer de date, NFC are multe alte aplicații care vă pot face viața mai ușoară. Citiți în continuare pentru a afla cum puteți profita pe deplin de capacitatea NFC a telefonului dvs.
Ce este NFC?
Denumirea NFC vine de la Near-Field Communication și permite telefoanelor, tabletelor, laptopurilor și altor dispozitive să partajeze cu ușurință date cu alte dispozitive dotate cu NFC. Aceasta a evoluat din tehnologia de identificare prin radiofrecvență (RFID). RFID se află în spatele acelor carduri de scanare de securitate care vă permit să intrați la birou în fiecare zi sau să ocoliți stația de taxare în timpul călătoriei de dimineață.
NFC se aseamănă foarte mult cu RFID, dar NFC este limitată la comunicarea la o distanță de aproximativ 10 cm, motiv pentru care trebuie să țineți telefonul atât de aproape de cititorul fără contact dacă utilizați Apple Pay sau Samsung Pay. Cei mai mulți oameni consideră că raza mică a NFC reprezintă un avantaj major în materie de securitate și acesta este unul dintre motivele pentru care NFC a luat avânt ca alternativă sigură la cărțile de credit. Cu toate acestea, tehnologia poate fi utilizată pentru mai mult decât pentru a cumpăra cafea. De asemenea, NFC poate transfera date precum videoclipuri, informații de contact și fotografii între două dispozitive cu NFC.
Cum funcționează NFC?
Spre deosebire de Bluetooth, NFC nu necesită împerechere manuală sau descoperirea dispozitivului pentru a transfera date. O conexiune NFC este inițiată automat atunci când un alt dispozitiv NFC intră în raza de acțiune specificată anterior de 10 cm. Odată intrate în raza de acțiune, cele două dispozitive comunică instantaneu și trimit indicații către utilizator. Mai jos sunt enumerate câteva dintre principalele moduri în care folosim deja NFC între dispozitive.
Plăți mobile
Pe măsură ce trecem treptat la o lume fără numerar, plățile mobile au devenit o metodă de tranzacționare populară. Datorită cooperării băncilor și tehnologiei biometrice integrate în majoritatea smartphone-urilor moderne, efectuarea unei plăți mobile este sigură și convenabilă. Dacă plasați smartphone-ul la mai puțin de 10 cm de cititorul fără contact dintr-un magazin, portofelul digital sau carnetul dvs. va apărea și vă va cere să confirmați plata. În cazul dispozitivelor Apple, acest lucru înseamnă plasarea degetului pe butonul Home, care găzduiește funcția Touch ID, sau apăsarea dublă a butonului Power pentru a vă scana fața cu Face ID. De asemenea, funcționează și cu Google Pay și Samsung Pay.
Partajarea între dispozitive Android
Android Beam, o tehnologie ce a fost introdusă în Android 4.0, permițând dispozitivelor Android aflate în imediata apropiere să partajeze conținut. Atunci când două dispozitive NFC activate intrau în raza de acțiune, apărea un mesaj care te întreba dacă doriți să transferați conținut precum videoclipuri, informații de contact sau fotografii pe ecran către celălalt dispozitiv Android. Problema era că funcția nu era bine cunoscută și nu funcționa bine, așa că Google a renunțat la ea odată cu Android 10 în 2019. Google a înlocuit Beam în 2020 cu Nearby Share, un concurent al Apple AirDrop. Nearby Share funcționează cu Android și Chrome OS, permițând transferul de date prin Bluetooth și Wi-Fi. Nearby Share vă permite să alegeți un protocol dintre: Bluetooth, Bluetooth Low Energy, WebRTC și Wi-Fi peer-to-peer și cine vă poate vedea telefonul în listele lor.
Cipuri NFC
Etichetele pasive nu au nevoie de energie și pot fi programate cu aplicații precum Tasker pentru a efectua anumite sarcini atunci când sunt scanate. De exemplu, puteți pune una pe birou și, cu o scanare rapidă a etichetei, puteți seta telefonul să vibreze, să dezactivați GPS-ul sau să activați doar notificările legate de muncă, printre alte opțiuni. Etichetele pasive nu se conectează cu alte dispozitive pasive și nu procesează date din surse externe. Dispozitivele NFC active, precum smartphone-urile, pot trimite și primi date și pot comunica atât cu dispozitive active, cât și cu dispozitive pasive.
Ce dispozitive au NFC?
Lista dispozitivelor echipate cu NFC crește pe zi ce trece. Pentru a ține evidența dispozitivelor care profită de tehnologia NFC, NFC World menține o listă actualizată a telefoanelor dotate cu NFC. Multe dispozitive Android au NFC, iar fiecare iPhone, începând cu iPhone 6, include, de asemenea, această funcție.
Toate telefonele iPhone începând cu iPhone 6
Pentru o lungă perioadă de timp, Apple a restricționat dispozitivele echipate cu NFC pentru a face achiziții. Cu toate acestea, cele mai recente modele de iPhone, inclusiv iPhone 13, suportă, de asemenea, etichete NFC prin intermediul aplicației Launch Center Pro. Versiunea 3 a aplicației include declanșatoare NFC pentru iPhone XR, XS și XS Max pentru acțiuni prin intermediul autocolantelor NFC personalizate. iPhone 7 și telefoanele mai noi pot utiliza scanarea NFC în aplicație.
Launch Center Pro pentru iPad a fost retras, iar versiunea pentru iOS suportă acum atât iPhone, cât și iPad. Pentru o prezentare completă a tuturor dispozitivelor Apple care acceptă NFC și a limitărilor acestora în ceea ce privește Apple Pay, verificați această pagină de asistență Apple.
Toate dispozitivele Android ce rulează minim Andoid 4.0
Dacă dispozitivul dvs. rulează Android 4.4 sau o versiune ulterioară, puteți utiliza Google Pay. Dacă aveți un dispozitiv Samsung, puteți utiliza și Samsung Pay.
Telefoanele Android care funcționează cu Android 4.4 până la Android 9.0 pot utiliza, de asemenea, Android Beam pentru un schimb de mesaje sau de fișiere. Puteți transmite o mulțime de informații altora, cum ar fi videoclipuri YouTube, informații de contact, pagini web specifice și multe altele. Pentru a porni Android Beam, trebuie doar să accesați setările telefonului dvs. Pentru Samsung Galaxy S10, navigați la Settings > Connections > NFC and Payment. De acolo, selectați NFC, apoi derulați și apăsați pe Android Beam. Atunci când utilizați funcția Beam, cel mai bine este să plasați telefonul în apropierea unui alt dispozitiv cu un cip NFC. Va apărea o notificare care vă va cere să confirmați dacă doriți să vă conectați la dispozitivul detectat.
Ce altceva face NFC?
NFC este capabil de atât de multe funcții de tip tap-and-go – portofelele digitale precum Apple Pay, Google Pay și Samsung Pay acoperă doar o mică parte din capacitățile sale. Iubitorii de muzică își pot conecta rapid dispozitivul la difuzoare prin NFC și de asemenea vă puteți conecta la computerul de la locul de muncă printr-o simplă atingere a telefonului, puteți debloca ușa mașinii sau vă puteți urmări statisticile de sănătate și fitness.
Această tehnologie este în curs de revizuire a transportului public – în unele autobuze puteți scana un smartphone cu NFC sau le puteți folosi ca abonamente de metrou în unele locuri. Puteți adăuga bani la un abonament de autobuz sau de metrou direct prin intermediul unei aplicații, asigurându-vă întotdeauna că aveți fonduri pe card. Această tehnologie este capabilă să susțină cardurile de fidelitate și legitimațiile de student.
În mod clar, puteți utiliza etichetele NFC pentru o varietate de activități. O modalitate de a afla mai multe despre această tehnologie este de a lua în considerare crearea de suporturi NFC pentru a acorda vizitatorilor acces la Wi-Fi-ul de acasă.