Află ce este rezoluția și câte tipuri de rezoluții există

TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.

Ce este rezoluția? Cum se măsoare rezoluția? Câte tipuri de rezoluție există? Aflați totul în acest articol detaliat.

Rezoluția este un termen larg și poate avea semnificații diferite atunci când este utilizat în diferite domenii ale tehnologiei. În industria computerelor și media, rezoluția se referă în principal la rezoluția afișajului și la numărul de elemente de imagine (pixeli sau pur și simplu puncte) care pot fi afișate atât pe orizontală, cât și pe verticală de către un ecran.

Poate vă interesează și:

Ce este rezoluția?

Rezoluția este o măsură utilizată pentru a descrie acuratețea și claritatea unei imagini sau a unei fotografii. Este adesea utilizată ca măsură pentru a evalua calitatea monitoarelor, a imprimantelor, a imaginilor digitale și a altor tehnologii hardware și software.

Abonarea ta nu poate fi salvată. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes.

Vrei să primești pe adresa de email coduri de reducere de la magazine online precum: Epantofi, Notino, Sinsay, Answear și multe altele? Ei bine atunci completează formularul de mai jos

Prin completarea formularului de abonare ești de acord să primești emailuri care conțin coduri de reducere și promoții. Dezabonarea este disponibilă oricând.

Termenul este popular în industria telefoanelor mobile pentru a descrie capacitățile de afișare ale unui dispozitiv mobil și de asemenea, în mass-media de divertisment pentru a distinge calitatea vizuală a filmelor pentru a face distincția între filmele de înaltă definiție și cele de definiție standard. De asemenea, este utilizat pentru a determina rezoluția unui ecran, monitor sau televizor.

Cu cât rezoluția este mai mare, cu atât imaginea este mai clară și valoarea PPI este mai mare, deoarece există un număr mai mare de pixeli în fiecare inch. Dacă există prea puțini pixeli într-o imagine, aceștia vor părea prea mari și urâți, dacă imaginea este întinsă, rezultând imagini pixelate.

Rezoluția imaginii este cantitatea totală de pixeli afișată de o imagine digitală exprimată ca proporții de lățime și înălțime. De exemplu, o imagine cu o rezoluție de 1920 x 1080 are un total de 2.073.600 pixeli – care este denumită de obicei o imagine „2 megapixeli”.

Tipuri de rezoluție

1.  SD (Standard Definition)

Anterior, rezoluțiile erau împărțite în două categorii: videoclipuri SD (Standard Definition) și videoclipuri HD (High Definition). Un videoclip sub 720p era considerat SD. Dar, pe măsură ce rezoluțiile de afișare de pe televizoare și monitoarele de calculator au avansat de-a lungul anilor, un videoclip era mai puțin probabil să fie filmat în Standard Definition.

Cele mai populare rezoluții video standard sunt:

  • 640 x 360 (sau 360p)
  • 640 x 480 (sau 480p)

2. HD (High Definition)

Dacă vă întrebați ce este rezoluția HD trebuie să știți că aceasta mai este numită rezoluți 720p. Acesta este cea mai mică rezoluție video și este adesea cunoscută sub numele de „HD”. Deși majoritatea videoclipurilor folosesc cel puțin 1080p, 720p (1280 x 720 pixeli) este o rezoluție acceptată pentru conținut web de mici dimensiuni. În prezent, deoarece majoritatea afișajelor de calculator sunt în HD, cea mai bună practică este de a utiliza o rezoluție mai mare decât 720p pentru web și streaming.

Videoclipurile HD au de obicei o rezoluție de:

  • 1280 x 720 (sau 720p)

3. Full HD

Adesea cunoscute sub numele de „Full HD”, rezoluțiile de 1080p au devenit normale în industrie pentru un videoclip HD clar, care nu ocupă prea mult spațiu de stocare. Rețineți că aceasta este, de asemenea, o rezoluție comună a ecranului pentru toate telefoanele moderne.

Videoclipurile Full HD au de obicei o rezoluție de:

  • 1920 x 1080 (sau 1080p)

4. QHD (Quad High Definition)

Rezoluția Quad HD sau, mai cunoscută sub numele de QHD, este de obicei întâlnită pe smartphone-urile high-end sau pe monitoarele pentru jocuri. 1440p este de 4 ori mai mare decât rezoluția HD Ready (sau 720p HD). Multe smartphone-uri premium dispun de o rezoluție Quad HD+ (296 x 1440), care se încadrează în mod corespunzător în 1440p.

2K este o altă rezoluție comună a ecranului, care oferă mai mult spațiu pentru ecrane mai mari și pentru reîncadrare, fără nicio pierdere de calitate și editare a imaginilor.

Videoclipurile QHD și 2K au o rezoluție de:

  • QHD: 2560 x 1440 (sau 1440p)
  • 2K: 2048 x 1080 (sau 1080p)

5. 4K Resolution (UHD/Ultra High Definition)

Adesea comercializat sub denumirea de 4K sau UHD (Ultra High Definition), acest tip de rezoluție are o dimensiune de 3840 x 2160 pixeli. Are un aspect destul de asemănător cu 2K, dar oferă creatorilor de videoclipuri mai mult spațiu pentru editare și zoom.

Atât rezoluțiile 2K, cât și rezoluțiile 4K sunt destinate colorării intense, graficii sau vizionării în sălile de cinema. Nu există suficiente diferențe notabile între 2K și 4K, cu excepția cazului în care doriți să editați culorile sau să faceți un montaj mai apropiat. Așadar, contează atunci când vreți să editați detalii specifice, dar nu și atunci când cineva le vizualizează.

Videoclipurile 4K au o rezoluție de:

  • 3840 x 2160 (sau 2160p / doar 4K)

6. 8K Resolution ( Full Ultra High Definition)

Dacă vă întrebați ce este rezoluția 8K trebuie să știți că este o opțiune de rezoluție foarte înaltă, excelentă pentru a mări o imagine îndepărtată fără pixelări sau pentru a crea efecte video uimitoare.

Deși creatorii de videoclipuri sau regizorii își filmează rareori videoclipurile în 8K, atunci când o fac, aceștia urmăresc două motive majore:

  • Efecte vizuale îmbunătățite: Deoarece există mai multe date de pixeli pentru lucruri precum rotoscoping sau ecrane verzi.
  • Reîncadrarea: Posibilitatea de a reîncadra într-un prim-plan frumos, fără nicio degradare a calității.

Videoclipurile 8K au o rezoluție de:

  • 7680 x 4320 (sau 43200p / doar 8K).

Întrebări frecvente

Care este cea mai bună rezoluție?

Cea mai mare rezoluție este întotdeauna cea mai bună. Dar există scenarii în care o rezoluție mai mare ar putea să nu fie cea mai potrivită.
De exemplu, să spunem că nu doriți ca spectatorii dvs. să aștepte să se încarce un videoclip HD doar pentru că au o conexiune la internet lentă. Având în vedere că este vorba de un smartphone, puteți folosi o rezoluție mai mică pentru videoclipurile dvs. Acest lucru ocupă mai puțină memorie de fișier

Este 720p sau 1080p HD?

Videoclipurile HD se referă la o rezoluție de 1080p și pot fi cunoscute și ca „Full HD.” Atât 720p, cât și 1080p sunt HD (High Definition). 720p este HD standard, iar 1080p este numit Full HD.

Rezoluția 720p: Un HD adevărat începe la 720p. De fapt, aceasta este rezoluția pe care o veți vedea pe orice televizor HD.

Rezoluția 1080p: 1080p este versiunea mai bună a 720p. Simplu ca bună ziua. Cu o rezoluție mai mare, un videoclip devine și mai bun. Videoclipurile pe care le partajați pe platformele sociale vor avea cu siguranță o calitate impecabilă – chiar dacă le vizualizați pe ecrane și televizoare mai mari.

Care este rezoluția standard pentru videoclipurile de pe Youtube?

Cele mai bune rezoluții pentru YouTube sunt: 720p și 1080p.
YouTube vă permite să încărcați diferite formate media cu dimensiuni diferite, dar videoclipurile dvs. trebuie să respecte raportul de aspect 16:9.
Unele dintre rezoluțiile comune ale raportului 16:9 includ: 1920 x 1080 pixeli și 1280 x 720 pixeli.
De aceea, 720p și 1080p funcționează cel mai bine.

Care este rezoluția standard pentru videoclipurile de pe Facebook?

Ei bine, acest lucru depinde de ceea ce creați.
Pentru clipurile video din feed-ul Facebook și reclamele video în flux:
Folosiți cea mai mare rezoluție pentru videoclipul dvs. – ceva care să respecte limitele raportului și dimensiunea fișierului.
Lățimea minimă este de 120 pixeli
Raporturile de aspect acceptate sunt 16:9 (pentru orizontală) și 9:16 (pentru portret complet)
Pentru anunțurile video de tip carusel de pe Facebook:
Este nevoie de cel puțin 1080 x 1080p (cu un raport de aspect de 1:1)
Pentru videoclipurile Facebook 360, dimensiunea maximă este:
5120 x 2560p (pentru monoscopic)
5120 x 5120p (pentru stereoscopic)

Care este rezoluția standard pentru videoclipurile de pe Instagram?

Pentru videoclipuri din feed și reclame video din feed pe Instagram:
Încărcați videoclipul cu cea mai mare rezoluție, respectând limitele raportului de aspect și ale dimensiunii fișierului. Asigurați-vă că lățimea este de minimum 500 de pixeli.
Pentru anunțurile de tip carusel pe Instagram:
Dimensiunea recomandată este de 1080 x 1080p
Dimensiunea minimă este de 600 x 600p
Pentru anunțurile video pe Instagram stories:
Încărcați videoclipul cu cea mai mare rezoluție, respectând limitele raportului de aspect și ale dimensiunii fișierului. Asigură-te că lățimea este mai mare de 500 x 889p, cu un raport de aspect de la 16:9 la 4:5 și 9:16.

Concluzie – ce este rezoluția?

Acum că ați aflat ce este rezoluția, este timpul să treceți la acțiune. Alegeți camera foto sau smartphone-ul, jucați-vă cu setările și editați imaginile uimitoare pe care le-ați făcut!

Sper că ați aflat deja de Typito, dar în caz că nu știați – instrumentul vă ajută să creați videoclipuri minunate cu funcții practice de editare. Puteți alege dintr-o serie de formate video și rapoarte de aspect, cum ar fi 9:16 vertical, 1:1 pătrat letterbox și multe altele.

Editare fericită!

Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului topzece10.net. Acesta a fost creat din combinația realizată dintre pasiunea mea pentru a scrie și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Alături de alți scriitori de conținut de pe acest site analizăm produse online și scriem recenzii și ghiduri de cumpărături menite să ajute oamenii să facă achizițiile corecte.

Spune-ne părerea ta

Lasă un comentariu

Topzece10.net
Logo