Ce este un procesor? (CPU)

TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.

Un procesor (CPU) este circuitul logic care răspunde și procesează instrucțiunile de bază  care conduc un computer. CPU este văzut ca principalul și cel mai important cip de circuite integrate ( IC )  dintr-un computer, deoarece este responsabil pentru interpretarea majorității comenzilor computerelor. CPU-urile vor efectua cele mai multe operații de bază aritmetice, logice și I / O, precum și vor aloca comenzi pentru alte cipuri și componente care rulează pe un computer.

Termenul de  procesor  este utilizat în mod interschimbabil cu termenul de unitate centrală de procesare ( CPU ), deși strict vorbind, CPU nu este singurul procesor dintr-un computer. GPU  (unitate de procesare grafică) este cel mai notabil exemplu, dar unitatea hard disk și alte dispozitive în interiorul unui calculator pot efectua, de asemenea în mod independent unele  prelucrări. Cu toate acestea, termenul  procesor  este în general înțeles să însemne CPU.

Procesoarele pot fi găsite în PC-uri laptopuri, smartphone-uri, tablete și alte computere. Cei doi principalii concurenți pe piața procesoarelor sunt  Intel  și  AMD.\

Elementele de bază ale unui procesor

Elementele de bază ale unui procesor includ:

  • Unitatea logică aritmetică ( ALU ), care realizează aritmetice și logice  operații și  instrucțiuni . 
  • Unitatea în virgulă mobilă ( FPU ), cunoscută și sub numele de coprocesor matematic sau coprocesor numeric este un coprocesor specializat  care manipulează numerele mai repede decât poate circuitul de bază al microprocesorului.
  • Registrele, care conțin instrucțiuni și alte date. Registrele furnizează operanzi către ALU și stochează rezultatele operațiunilor.
  • Memorie cache L1 și L2 . Includerea lor în CPU economisește timp comparativ cu faptul că trebuie să obțineți date din memoria cu acces aleatoriu ( RAM ).
ce este un procesor
Ce este un procesor? (CPU) 3

Operații CPU

Abonarea ta nu poate fi salvată. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes.

Vrei să primești pe adresa de email coduri de reducere de la magazine online precum: Epantofi, Notino, Sinsay, Answear și multe altele? Ei bine atunci completează formularul de mai jos

Prin completarea formularului de abonare ești de acord să primești emailuri care conțin coduri de reducere și promoții. Dezabonarea este disponibilă oricând.

Cele patru funcții principale  ale unui procesor sunt  preluarea , decodarea, executarea și scrierea înapoi.

  • Fetch- este operațiunea care primește instrucțiuni din memoria programului de la un sistem RAM.
  • Decodare – unde instrucțiunea este convertită pentru a înțelege ce alte părți ale procesorului sunt necesare pentru a continua operațiunea. Acest lucru este realizat de decodorul de instrucțiuni
  • Executarea- este locul unde se efectuează operația. Fiecare parte a procesorului care este necesară este activată pentru a îndeplini instrucțiunile.

Componente și modul în care funcționează procesoarele

Principalele componente ale unui CPU sunt ALU, registre și unitatea de control. Funcțiile de bază ale ALU și ale registrului sunt etichetate în „elementele de bază ale unei secțiuni de procesor” de mai sus. Unitatea de control este cea care operează preluarea și executarea instrucțiunilor.

Procesorul dintr-un computer personal sau încorporat în dispozitive mici este adesea numit  microprocesor . Acest termen înseamnă că elementele procesorului sunt conținute într-un singur cip IC. Unele computere vor funcționa folosind un procesor multi-core – un cip care conține mai multe procesoare. Un procesor este de obicei un dispozitiv mic cu pini pe el orientat în jos pe o placă de bază. CPU-urile pot fi, de asemenea, atașate la o placă de bază cu radiator și ventilator pentru a disipa căldura și pentru a nu avea blocaje și pentru o mai buna funcționare.  

Tipuri

Cele mai multe procesoare de astăzi sunt  multi-core , ceea ce înseamnă că IC conține două sau mai multe  procesoare  pentru performanțe îmbunătățite, consum redus de energie și procesare simultană mai eficientă a mai multor sarcini (ex procesare paralelă ). Setările multi-core sunt similare cu instalarea mai multor procesoare separate în același computer, dar deoarece procesoarele sunt de fapt conectate în același soclu, conexiunea dintre ele este mai rapidă. 

Majoritatea computerelor pot avea până la două-patru nuclee; cu toate acestea, acest număr poate crește până la 12 nuclee, de exemplu. Dacă un procesor poate procesa un singur set de instrucțiuni simultan, atunci este considerat un procesor cu un singur nucleu. Dacă un procesor poate procesa două seturi de instrucțiuni la un moment dat, se numește procesor dual-core; patru seturi ar fi considerate un procesor quad-core. Cu cât mai multe nuclee, cu atât mai multe instrucțiuni pot fi preluate de un computer.

Unele procesoare folosesc multi-threading, care utilizează nuclee de procesor virtualizate. Miezurile procesorului virtualizat se numesc vCPU. Acestea nu sunt la fel de puternice ca nucleele fizice, dar pot fi utilizate pentru a îmbunătăți performanța mașinilor virtuale ( VM ). Cu toate acestea, adăugarea de vCPU-uri inutile poate afecta ratele de consolidare, deci ar trebui să existe aproximativ patru-șase vCPU-uri pe nucleu fizic.

Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului topzece10.net. Acesta a fost creat din combinația realizată dintre pasiunea mea pentru a scrie și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Alături de alți scriitori de conținut de pe acest site analizăm produse online și scriem recenzii și ghiduri de cumpărături menite să ajute oamenii să facă achizițiile corecte.

Spune-ne părerea ta

Lasă un comentariu

Topzece10.net
Logo