Ce înseamnă OLED la televizoare? ( Organic light-emitting diode)

TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.

0
(0)

Ce înseamnă OLED la televizoare? – OLED, sau diode organice emițătoare de lumină, pot produce unele dintre cele mai bune imagini de calitate dintre toate tehnologiile de afișare. Sunteți curios ce le face diferite? Ați ajuns la locul potrivit.

Toate televizoarele moderne utilizează una dintre cele două tehnologii de afișare de bază: LCD și OLED. Marea majoritate sunt LCD și doar unele televizoare mai recente de la LG și Sony sunt OLED. În timp ce LCD poate fi gama de vârf. Televizoarele OLED oferă o calitate mai bună a imaginii în general, deși la un preț mai mare.

Este posibil să fi auzit vorbindu-se despre OLED atunci când vine vorba de afișajele telefoanelor mobile. Modelele de vârf de gamă de la Apple, Samsung, și alții, folosesc ecrane OLED. Aceasta este similară, deși nu exact la fel, cu tehnologia OLED care se găsește în televizoare.

Ce face ca OLED să fie diferit de LCD-urile găsite în majoritatea caselor? Cum creează ele imagini mai arătoase? De ce sunt atât de scumpe? Citiți mai departe.

Ce înseamnă OLED la televizoare? – contrast organic

OLED înseamnă diode organice emițătoare de lumină. Fiecare pixel al unui ecran OLED este realizat dintr-un material care strălucește atunci când este alimentat cu electricitate. Un fel de elemente de încălzire dintr-un prăjitor de pâine, dar cu mai puțină căldură și o rezoluție mai bună. Acest efect se numește electroluminescență, care este unul dintre acele cuvinte încântătoare care sunt mari, dar care au sens: „electro” pentru electricitate, „lumin” pentru lumină și „escence” pentru, ei bine, practic „esență”.

Care este partea „organică„? Materialele electroluminescente specifice utilizate în afișajele OLED sunt compuși organici, ceea ce înseamnă că acestea conțin carbon plus alte câteva ingrediente. Fiecare culoare necesită un compus organic diferit (deși acestea nu sunt neapărat culorile pe care le vedeți pe televizor – mai multe despre asta mai târziu).

Acest lucru înseamnă că fiecare mic pixel OLED din ecran creează lumină în funcție de cantitatea de curent electric pe care i-o trimiteți. Mult curent, multă lumină. Fără curent, nu există lumină. Și aceasta este una dintre cheile calității excelente a imaginii OLED.

Marketingul televizoarelor OLED pretinde adesea un raport de contrast „infinit” și, deși ar putea suna ca o hiperbolă tipică, este unul dintre cazurile extrem de rare în care astfel de afirmații sunt adevărate. Deoarece OLED poate produce un negru perfect, fără să emită niciun fel de lumină, raportul său de contrast (exprimat ca fiind cel mai luminos alb împărțit la cel mai întunecat negru) este tehnic infinit. Iar raportul de contrast este, fără îndoială, cel mai important aspect al calității imaginii.

Cele mai importante caracteristici ale televizoarelor OLED:

  • Negru extrem de întuneca;
  • Fără „înflorire” în jurul obiectelor luminoase pe un fundal întunecat;
  • Cel mai bun raport de contrast dintre toate tipurile de afișaje actuale;
  • Nu la fel de luminos ca majoritatea LCD-urilor;

OLED vs. LCD

OLED este singura tehnologie capabilă să realizeze negru absolut și alb extrem de luminos pe fiecare pixel. LCD-ul nu poate face acest lucru și nici măcar mult lăudatul, iubitul și dragul decedat plasmă nu poate realiza negru absolut.

De ce nu poate LCD-ul să facă acest lucru? Cristalul lichid care face ca un LCD să fie un LCD blochează doar lumina creată de lumina de fundal. Este ca și cum ai pune ochelari de soare în fața unei lumânări. Chiar și cele mai bune LCD-uri nu pot bloca complet toată lumina, așa că, pentru a obține acel negru ca în cinematografe, trebuie să reduceți lumina de fundal (lumânarea din această analogie).

La cele mai multe LCD-uri, întreaga iluminare din spate funcționează ca una singură, atenuând întregul ecran (dacă este cazul). LCD-urile cu LED-uri cu atenuare locală sunt mult mai bune, dar totuși nu fac decât să atenueze și să lumineze independent „zone” relativ mari ale ecranului. În cazul televizoarelor OLED, „întunecarea” funcționează la nivel de fiecare pixel. Astfel, în timp ce cele mai bune LCD cu LED cu atenuare locală pot avea câteva zeci, câteva sute sau până la 1.000 de zone de atenuare pe ecran, un televizor OLED 4K are peste 8 milioane de zone de atenuare – una pentru fiecare pixel. Niciun LCD nu are atât de mult control asupra luminozității fiecărui pixel ca un televizor OLED.

Totuși, OLED nu are o putere de iluminare extremă ca cea a celor mai bune televizoare LCD din generația actuală. Acestea sunt în continuare foarte luminoase și au un negru mai bun pentru un raport de contrast mai bun, dar într-o cameră bine luminată sau în lumina directă a soarelui, veți putea vedea mai bine un LCD. Datorită acestui raport de contrast mai bun, în majoritatea celorlalte situații sau într-o cameră cu perdele, emisiunile TV și filmele – de la cele cu definiție standard la cele cu definiție înaltă și până la cele 4K cu gamă dinamică înaltă – toate ies cu adevărat în evidență.

Ce înseamnă OLED la televizoare? – Dezavantaje

Vorbind de dezavantaje aparente, iată unul: arderea (burn-in). Burn-in este atunci când o zonă a ecranului nu poate produce aceeași cantitate de lumină ca restul. Practic, este mai uzată decât restul. Acea secțiune ar putea părea că are un pic de umbră sau, în cazuri extreme, puteți distinge forma a ceea ce s-a ars. De exemplu, o imagine de umbră a logo-ului unui post de știri ar putea fi vizibilă atunci când schimbați canalul.

Televizoarele OLED sunt susceptibile la ardere, dar în toate cazurile, cu excepția celor mai extreme, ceea ce ați vedea este descris mai exact ca „retenție a imaginii”. Reținerea imaginii dispare după ce vă uitați la altceva timp de câteva minute. Arsura este permanentă și se întâmplă numai dacă, să zicem, vă uitați la un singur canal timp de 8 ore pe zi, în fiecare zi. Atâta timp cât vă folosiți televizorul pentru a viziona o varietate de conținut (adică mai multe canale), ar trebui să fiți în regulă.

Sperăm că în urma acestui articol ați înțeles ce înseamnă OLED la televizoare și că informații prezente aici v-au fost de ajutor. Vă invităm să citiți și alte articole cum ar fi: Ce este tehnologia Ambilight a celor de la Philips?

Ti-a fost de ajutor acest articol?

Oferă o recenzie apăsând pe stele

Nota 0 / 5. Voturi: 0

Încă niciun vot, fi primul care votează!

Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului topzece10.net. Acesta a fost creat din combinația realizată dintre pasiunea mea pentru a scrie și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Alături de alți scriitori de conținut de pe acest site analizăm produse online și scriem recenzii și ghiduri de cumpărături menite să ajute oamenii să facă achizițiile corecte.

Spune-ne părerea ta

Lasă un comentariu

Topzece10.net
Logo