Top 5 cele mai bune centrale pe lemne 2024

TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.

Cele mai bune centrale pe lemne pot fi cea mai bună soluție de încălzire a casei pe timp de iarnă pentru cei care nu au în localitate o rețea de gaze naturale.

Cea mai bună centrală pe lemne
Top 5 cele mai bune centrale pe lemne [y] 10

Cea mai bună centrală pe lemne 2024

Cumpărarea unei centrale termice pe lemne sau chiar pe gaz din punctul nostru ar trebuie să fie văzută ca o investiție pe termen lung. Însă chiar și privind în acest mod lucrurile tot ar putea fi dificilă cumpărarea unei centrale termice pe lemne.

Acest lucru este datorat în cele mai mari proporții prețului pe care le au au aceste centrale, aspect deloc de neglijat. Partea bună este că dumneavoastră vă aflați în locul potrivit deoarece aici veți găsi un top cu cele mai bune centrale termice pe lemne și un ghid de cumpărături care să vă ajute să faceți achiziția corectă.

Poate vă interesează și:

Avantajele oferite de cele mai bune centrale pe lemne

Abonarea ta nu poate fi salvată. Te rugăm să încerci din nou.
Te-ai abonat cu succes.

Vrei să primești pe adresa de email coduri de reducere de la magazine online precum: Epantofi, Notino, Sinsay, Answear și multe altele? Ei bine atunci completează formularul de mai jos

Prin completarea formularului de abonare ești de acord să primești emailuri care conțin coduri de reducere și promoții. Dezabonarea este disponibilă oricând.

Centralele termice pe lemne dețin un set de avantaje față de cele pe gaz. Pentru vă ajuta să înțelegeți ce avantaje veți primi când cumpărați una am ales să prezentăm câteva dintre ele.

 • Pot funcționa în parametri normali în orice zonă – aceste centrale termice nu depind de zona în care vă aflați, atâta timp cât aveți lemne acestea vor funcționa fără probleme.
 • Poate fi alimentată cu mai multe tipuri de combustibil solide – un alt avantaj al acestor centrale este că ele nu se rezumă doar la lemne, acestea pot funcționa și cu peleți, brichete de rumeguș, etc.
 • Costuri de întreținere reduse – în comparație cu centralele pe gaz acestea au costuri de întreținere mult mai mici, în special cele de verificare anuală.
Cele mai bune centrale pe lemne
Top 5 cele mai bune centrale pe lemne [y] 11

Top 5 cele mai bune centrale pe lemne 2024

1

Centrală pe lemne cu gazeificare Attack DPX Standard 25 kW

Cea mai bună centrală pe lemne cu gazeificare
Centrală pe lemne cu gazeificare Attack DPX Standard 25 kW
Top 5 cele mai bune centrale pe lemne [y] 12

Avantaje

 • Tiraj natural;
 • Curățare ușoară;
 • Preț bun;
 • Fiabil;

Dezavantaje

 • Puterea ar putea fi ceva mai mare;
2

Centrală pe lemne Sunsystem Burnit NWB PRIME 40 kW

Cea mai bună centrală pe lemne cu clasică
Centrală pe lemne Sunsystem Burnit NWB PRIME 40 kW
Top 5 cele mai bune centrale pe lemne [y] 13

Avantaje

 • Perfectă pentru încăperi mari și medi;
 • Raport preț-calitate foarte bun;
 • Ușor de folosit;

Dezavantaje

 • Randamentul ar putea fi îmbunătățit;
3

Centrală pe lemne și peleți Sunsystem Burnit NWB MAX 45 KW

Cea mai bună centrală pe lemne si peleti
Centrală pe lemne și peleți Sunsystem Burnit NWB MAX 45 KW
Top 5 cele mai bune centrale pe lemne [y] 14

Avantaje

 • Alimentare cu peleți automată;
 • Ușor de folosit;
 • Buncăr de 500 de litri;
 • Indicator de căldură;

Dezavantaje

 • Prețul este cam mare;
4

Centrală termică pe lemne Fornello Praktik 20 kW

Cea mai bună centrală termică pe lemne ieftină
Centrală termică pe lemne Fornello Praktik 20 kW
Top 5 cele mai bune centrale pe lemne [y] 15

Avantaje

 • Preț foarte bun;
 • Ușor de curățat;
 • Durată mare de viață;
 • Cameră de ardere adâncă;

Dezavantaje

 • Randamentul ar putea fi îmbunătățit;
5

Centrală termică pe lemne din fontă Viadrus U22 D10

Cea mai bună centrală pe lemne din fontă
Centrală termică pe lemne din fontă Viadrus U22 D10
Top 5 cele mai bune centrale pe lemne [y] 16

Avantaje

 • Rezistență și durată de viață lungă;
 • Întreținere ușoară;
 • Putere mare;
 • Izolat termic;

Dezavantaje

 • Disponibilitate limitată;

Cum să alegi cea mai bună centrală pe lemne – ghid de cumpărături

Alegerea unei centrale termice pe lemne poate fi ușoară doar în contextul în care știți exact ce criterii să urmăriți. Pentru cei care nu știu cum să aleagă o centrală termică pe lemne am pregătit un ghid de cumpărături în care vă explică de A la Z lucrurile cărora să le acordați atenție ca să ajungeți să aveți cea mai bună centrală termică pe lemne acasă.

Tipul centralei termice pe lemne

Înainte de toate trebuie să știți că că existe două tipuri de centrale termice pe lemne, iar acestea sunt: cu gazeificare sau clasice. Acestea au modul de funcționare diferit și principalul factor care le deosebește este eficiența. Cele cu gazeificare sunt mult mai eficiente.

 • Centrale pe lemne clasice

La prima vedere acestea pot părea cea mai bună alegere deoarece nu sunt foarte mari, nu costă mult și par foarte rezistente, însă aparențele pot înșela. Aceste tipuri de centrale pe lemne au randament de aproximativ 70% ceea ce înseamnă că 30% din eficiență și combustibil se pierde, ceea ce însemnă că 30% din banii pe combustibil sunt aruncați pe fereastră.

În general au o cameră de ardere mică ceea ce înseamnă că lemnele folosite vor trebui tăiate mai mici iar centrala trebuie alimentată mai des. Acestea sunt o alegere bună pentru persoanele care au un buget redus dar noi vă sfătuim să încercați să investiți într-una cu gazeificare despre care vorbim mai jos.

 • Centrale pe lemne cu gazeificare

Pentru început trebuie să știți că centralele pe lemne cu gazeificare sunt mai ceva mai scumpe decât cele clasice dar care își scoate banii în timp deoarece în medie centralele pe lemne cu gazeificare oferă un randament mai mare cu 24% decât cele clasice adică au randament de 94%. (Randamentul poate diferii de la model la model, unele pot oferii pe 100% și altele sub 90%).

Funcționarea acestora se bazează pe preluarea gazelor care urmau să fie eliminate, amestecarea acestora cu aer și arderea lor din nou. Acest lucru înseamnă că acestea emit mai puține noxe afară și mai multă căldură în locuință. Un alt avantaj mare al acestora este faptul că în general au cameră de ardere încăpătoare.

Acest lucru înseamnă că lemnele nu trebuie mărunțite prea mult și astfel centrala nu trebuie alimentată prea des. Însă un lucru important pe care trebuie să-l știți este faptul că în aceste centrale trebuie să băgați lemne de calitate foarte bine uscate, doar așa veți avea cel mai bun randament.

Diagramă despre cum funcționează o centrală termică pe lemne cu gazeificare
Modul de funcționare al centralei pe lemne cu gazeificare
Schița unui proiect de instalare a centralei termice pe lemne cu gazeificare
Schiță montare centrală termică pe lemne cu gazeificare

Combustibil

Un lucru interesant la centralele termice pe lemne este faptul că majoritatea modelelor pot funcționa cu mai multe tipuri de combustibil pe lângă lemn cum ar fi cărbunii sau peleții. Aceste 2 tipuri de combustibil (în special peleții) pot fi o alternativă bună pentru cei care nu vor sau nu de unde să cumpere lemne.

Putere

Puterea este un factor important și noi vă recomandă ca înainte de achiziție să consultați chiar și un specialist deoarece puterea poate diferii de la model la model. Iar acest criteriu se raportează la locuința dumneavoastră și la nevoile de încălzire pe care le aveți.

Trebuie să țineți cont că în general cu cât o centrală termică pe lemne este mai mare cu atât are o cameră de ardere mai mare ceea ce poate însemna o putere mai mare. De exemplu o centrală cu o putere de aproximativ 15 kW poate încălzii cam 10 lpm (litri de apă pe minut) la robinet și poate asigura necesarul energetic din punct de vedere termic pentru o casă de 120 metri pătrați.

Capacitatea boilerului

Acesta trebuie să fie suficient de mare încât să acopere toate necesitățile legate de apă caldă ale unei familii. De exemplu pentru o familie cu 4 membrii un boiler de 60 de litri ar trebuie să fie suficient. Dacă numărul membrilor este mai mare atunci și capacitatea boilerului ar trebui să crească exponențial cu această cifră.

Sisteme de protecție

Când vorbim de sistemele de protecție un un lucru cert este că cele mai bune centrale pe lemne ar trebui să fie dotate cu un sistem de diagnoză și informare modern, doar așa veți putea lua măsurile necesare pentru a preveni un dezastru în timp util.

Printre erorile pentru care ar trebuie să fiți informat se află de exemplu un sistem capabil să detecteze dacă evacuarea noxelor nu se face corespunzător. Sau un alt sistem util ar fi ca focul să se stingă automat dacă centrala se supraîncălzește.

Care este cea mai bună centrală pe lemne? – concluzie

Pe final sperăm că acest articol va fost de ajutor și că cu ajutorul lui ați putut face cea mai bună achiziție pentru dumneavoastră. Modelul care nouă ne-a plăcut cel mai mult este primul din top cele mai bune centrale pe lemne și anume Attack DPX Standard deoarece oferă tot ce este nevoie pentru a încălzi locuința la un cost redus.

Întrebări frecvente

Cât costă o centrală pe lemne?

Costul unei centrale pe lemne variază de la model le model. Cele mai bune centrale pe lemne au cost de câteva mii de lei și pot ajunge chiar și la câteva zecii de mii de lei. Totul depinde de așteptările pe care le aveți dumneavoastră.

Ce suprafață încălzește o centrală de 24kw pe lemne?

Este cam dificil să oferim un răspuns exact deoarece calcularea se face luând în calcul mai mulți factori. Însă în urma cercetărilor efectuate putem spune că o centrală pe lemne de 24 kw poate încălzi cam o locuință de 150-200 metri pătrați. Pentru un calcul mai precis vă recomandăm să apelați la specialiști.

Vicentiu
Vicentiu

Sunt fondatorul site-ului topzece10.net. Acesta a fost creat din combinația realizată dintre pasiunea mea pentru a scrie și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Alături de alți scriitori de conținut de pe acest site analizăm produse online și scriem recenzii și ghiduri de cumpărături menite să ajute oamenii să facă achizițiile corecte.

Topzece10.net
Logo