Cele mai bune centrale termice pe lemne

Cele mai bune centrale termice pe lemne sunt soluția optimă de încălzire a casei pentru cei care locuiesc la casă. Astfel veți putea crea tot confortul și căldura necesară în casă iarnă de iarnă.

Cele mai bune centrale termice pe lemne

Cea mai bună centrală termică pe lemne

Am actualizat articolul pe: 18/11/2021

Alegerea unei centrale termice fie ea pe gaz sau pe lemne este o alegerea grea. Acest lucru este datorat că achiziția uneia necesită o sumă de bani care nu e de neglijat, iar o centrală pe lemne bună chiar costă mai mult decât una pe gaz. Acestea sunt o soluție optimă pentru cei din mediul rural deoarece din păcate la noi în țară există multe localități care nu au acces la rețeaua publică de alimentare cu gaz.

Poate vă interesează și:

Avantajele oferite de cele mai bune centrale termice pe lemne

Centralele termice pe lemne dețin un set de avantaje față de cele pe gaz. Pentru vă ajuta să înțelegeți ce avantaje veți primi când cumpărați una am ales să prezentăm câteva dintre ele.

 • Pot funcționa în parametri normali în orice zonă – aceste centrale termice nu depind de zona în care vă aflați, atâta timp cât aveți lemne acestea vor funcționa fără probleme.
 • Poate fi alimentată cu mai multe tipuri de combustibil solide – un alt avantaj al acestor centrale este că ele nu se rezumă doar la lemne, acestea pot funcționa și cu peleți, brichete de rumeguș, etc.
 • Costuri de întreținere reduse – în comparație cu centralele pe gaz acestea au costuri de întreținere mult mai mici, în special cele de verificare anuală.

Top 3 cele mai bune centrale termice pe lemne

Am pregătit o selecție în care am inclus cele mai bune modele ce pot fi achiziționate online. Sperăm ca în acest top să găsiți cea mai bună centrală termică pe lemne care să se potrivească casei și nevoilor pe care le aveți.

1

Centrală termică pe lemne din otel cu gazeificare

Cea mai bună centrală pe lemne cu gazeificare
Centrală termică pe lemne din otel cu gazeificare
Specificații
 • Tiraj natural;

 • Putere de 35 kw;

 • Montare pe podea;
 • Avantaje
  • Randament 89%;
  • Fiabilitate;
  • Protecție contra supraîncălziri;
  Dezavantaje
  • Este scumpă;
  Părerea noastră
  Această sugestie pe lângă faptul că ce este cea mai bună sugestie cu gazeificare este și varianta care nouă ne-a plăcut extrem de mult. Aceasta este dotată cu exhaustor de fum si serpentină de răcire, acestea vor proteja centrala termică pe lemne de la supraîncălzire.

  Acest model este destinat încălzirii caselor, cabanelor sau orice alt timp de locuință asemănător. Acest model prin tipul de ardere pe care îl are este una dintre cele mai economice modele. Acest lucru a făcut-o să fie preferata noastră și în același timp să o prezentăm ca una dintre cele mai bune centrale termice pe lemne.
  2

  Centrală termică pe lemne cu gazeificare Calor Aspiro

  Cea mai bună centrală pe lemne sub 4000 de lei
  Centrală termică pe lemne cu gazeificare Calor Aspiro
  Specificații
 • Capacitate centrală de 255 litri;

 • Greutate de 1020 kg;

 • Lungimea maximă lemnului la alimentare e de 106 cm;
 • Avantaje
  • Preț bun de achiziție;
  • Corpul cazanului este construit din otel carbon de 8 mm;
  • Automatizare electronică de ultimă generație;
  Dezavantaje
  • Garanția e pe o perioadă cam scurtă;
  Părerea noastră
  Aceasta este o variantă foarte bună la un preț considerabil mai mic în comparație cu prima recomandare. Aerul care întreține arderea combustibilului intră în interiorul cazanului prin depresurizarea creată de un ventilator de dimensiuni optime.

  Pentru a beneficia de mai multă rezistență corpul cazanului a fost creat din oțel carbon de 8 mm. Deși este o soluție optimă pentru bugetele mai mici din păcate acest model prezintă un minus mare și anume garanția oferită nu este prea avantajoasă…
  3

  Centrală termică pe lemn și opțiune arzător peleți

  Cea mai bună variantă cu dublu combustibil
  Centrală termică pe lemn și opțiune arzător peleți
  Specificații
 • Uz comercial și rezidențial;

 • Putere nominală de 35 kw;

 • Tiraj natural;
 • Avantaje
  • Fiabilitate ridicată;
  • Realizată din materiale bune;
  • Foarte bine izolat termic;
  Dezavantaje
  • Nu are și gazeificare;
  Părerea noastră
  Acest model este o soluție de mijloc pentru cele două menționate anterior. Acest model poate fi folosit ca sursă de încălzire primară sau alternativă pentru clădirile comerciale sau rezidențiale. Temperatura maximă de lucru a centralei este de 90° C.

  Camera de ardere și partea convectivă a cazanului sunt fabricate din tablă de oțel  de înalta calitate 5 (mm). Nouă ne-a plăcut extrem de mult acest model deoarece permite folosirea a două tipuri de combustibil. Acest lucru nu vă face dependent doar de lemne.

  Cum să alegi una dintre cele mai bune centrale termice pe lemne

  Alegerea unei centrale termice pe lemne poate fi ușoară doar în contextul în care știți exact ce criterii să urmăriți. Pentru cei care nu știu cum să aleagă o centrală termică pe lemne am pregătit un ghid de cumpărături în care vă explică de A la Z lucrurile cărora să le acordați atenție ca să ajungeți să aveți cea mai bună centrală termică pe lemne acasă.

  Cum să alegi una dintre cele mai bune centrale termice pe lemne

  Tipul centralei termice pe lemne

  Înainte de toate trebuie să știți că că existe două tipuri de centrale termice pe lemne, iar acestea sunt: cu gazeificare sau clasice. Acestea au modul de funcționare diferite și principalul factor care le deosebește este eficiența. Cele cu gazeificare sunt mult mai eficiente.

  • Centralele termice pe lemne clasice – deși pentru început par o afacere foarte bună deoarece sunt mai ieftine, trebuie să știți că aparențele pot înșela. Acestea au randament de aproximativ 70% ceea ce înseamnă că 30% din eficiență sunt pierduți dar plătiți de dumneavoastră în prețul de achiziție al combustibilului. Acestea au cameră de ardere mai mică ceea ce însemnă că lemnele trebuie tăiate mai mici și trebuie alimentată mult mai des. Acestea sunt o opțiune bună pentru cei care au buget mic dar noi vă sfătuim să încercați să gândiți pe termen lung.
  • Centralele termice pe lemne cu gazeificare – în comparație cu primele modele acestea sunt mai scumpe dar oferă un randament cu 24% mai mare adică un randament de 94%. Pe scurt acestea preiau gazele care ar urma să fie eliminate și la amestecă cu aer cald. Acest lucru înseamnă mai puține emisii și mai multă căldură produsă. Un alt avantaj al acestor centrale termice este faptul au o cameră de ardere mare ceea ce înseamnă că lemnele nu trebuie mărunțite și centrala nu trebuie alimentată prea des. Dezavantajul lor este că în acestea trebuie băgate lemne de calitate și foarte bine uscate.
  Diagramă despre cum funcționează o centrală termică pe lemne cu gazeificare
  Modul de funcționare al centralei pe lemne cu gazeificare
  Schița unui proiect de instalare a centralei termice pe lemne cu gazeificare
  Schiță montare centrală termică pe lemne cu gazeificare

  Combustibil

  Deși ar părea ciudat trebuie să știți că centralele termice pe lemne pot funcționa cu mai multe tipuri de combustibil, cum ar fi de exemplu cărbunii sau peleții. Acestea sunt o alternativă bună pentru oamenii care ar putea procura greu lemne în zona unde locuiesc. Așadar în momentul achiziției gândiți-vă dacă lemne pot fi procurate cu ușurință în zona dumneavoastră.

  Dimensiune și putere

  Acesta este un factor important și în acest scop ați putea să consultați un specialist în domeniu deoarece fiecare este diferită în felul ei, iar acest criteriu este raportat la casă și nevoile de încălzire pe care le aveți. Țineți cont că cu cat o centrală este mai mare și are un spațiu de ardere mai mare cu atât puterea sa este mai mare și poate încălzii o casă mai mare. Pentru a vă face o idee vă vom da un exemplu. O centrală de aproximativ 15 kW poate încălzii cam 10 lpm (litri de apă pe minut) la robinet și poate asigura necesarul energetic din punct de vedere termic pentru o casă de 120 mp.

  Capacitatea boilerului

  Acesta trebuie să fie suficient de mare încât să acopere toate necesitățile legate de apă caldă ale unei familii. De exemplu pentru o familie cu 4 membrii un boiler de 60 de litri ar trebuie să fie suficient. Dacă numărul membrilor este mai mare atunci și capacitatea boilerului ar trebui să crească exponențial cu această cifră.

  Sisteme de protecție

  Cele mai bune centrale termice pe lemne trebuie să aibă protecție în cazul în care evacuarea noxelor nu se face corect. Un alt lucru pe care trebuie să-l facă aceste centrale termice este că în momentul în care se supraîncălzește ar trebui să se stingă automat. Pentru a putea să preveniți dezastrele sau accidentele cauzate de centralele pe lemne acestea trebuie să aibă un sistem de diagnoză și informare modern. Astfel veți putea lua toate măsurile necesare în timp util

  Întrebări frecvente

  • Ce putere trebuie sa aibă centrala termica pe lemne?

   Alegerea puterii unei centrale termice se face în funcție de suprafața casei, această putere este măsurată în KW. De exemplu pentru o suprafața de 100-120 mp o centrală termică pe lemne de 15kW ar trebui să fie de ajuns.

  • Cum se montează o centrală termică pe lemne?

   Din păcate am văzut destul de frecvent această întrebare. Noi recomandăm că montajul să fie făcut de o echipă profesionistă nu după tutoriale de pe net. Riscați să vă expuneți la riscuri mari atât pe dumneavoastră cât și pe membrii familiei.

  • De ce creste presiunea in centrala termica pe lemne?

   Pentru creșterea presiunii din centrala termică pe lemne pot exista diferite motive, cum ar fi: existenta aerului in instalație, cantitate prea mare de apă în sistem sau spargerea membranei vasului de expansiune. În cazul în care nu găsiți problema sau rezolvarea, apelați la un specialist.

  • Ce presiune trebuie sa fie in centrala termica pe lemne?

   Cele mai bune centrale termice pe lemne trebuie să aibă în timpul funcționării o presiune cuprinsă între 1 și 2 bari. Când presiunea depășește aceste valori normale centrala termică pe lemne va intra pe modul de avarie.

  • Ce centrală pe lemne sa cumpăr?

   Acesta este o întrebare la care doar dumneavoastră știți răspunsul. Parcurgeți ghidul nostru de cumpărături și în baza bugetului și al nevoilor pe care le aveți puteți alege cea mai bună centrală pe lemne/

  Sunt fondatorul site-ului topzece10.net. Acesta a fost creat din combinația realizată dintre pasiunea mea pentru a scrie și dorința de a ajuta oamenii să facă cumpărături online. Alături de alți scriitori de conținut de pe acest site analizăm produse online și scriem recenzii și ghiduri de cumpărături menite să ajute oamenii să facă achizițiile corecte.

  Topzece10.net
  Logo