Cele mai bune enzime digestive sunt cele care contribuie la o bună digestie și elimină senzațiile neplăcute de supra-alimentare.
Ce sunt enzimele digestive?
Enzimele digestive sunt catalizatori care permit moleculelor să se schimbe de la o formă la alta. Sunt necesare pentru a descompune macronutrienții – cum ar fi carbohidrații, proteinele și grăsimile – în molecule mai mici pe care corpurile noastre le pot folosi pentru energie și procesele celulare.
Corpurile noastre produc în mod natural enzime digestive în glandele salivare, stomac, intestin subțire și pancreas. Cu toate acestea, mulți factori de mediu și de stil de viață ne pot epuiza resursele enzimatice naturale. Din acest motiv, poate fi util să susțineți în continuare digestia prin încorporarea alimentelor bogate în enzime sau a suplimentelor în dieta dumneavoastră.
Poate vă interesează și:
Rolul enzimelor în digestie
Stomacul este cunoscut în general ca organ principal al digestiei, adevărul e că lucrurile stau diferit. Deși acesta este un organ crucial prin digerarea mecanică a alimentelor măcinând și amestecând alimentele cu sucul gastric prin sfărâmare pe care le transformă într-o pastă numită chim.
Lucrul pe care trebuie să-l știți este că digestia începe cu gura de la prima îmbucătură. Încă de aici enzimele digestive secretate de glandele salivare încep procesul de digestie , enzime precum Amilaza. Acesta descompune amidonul din produsele alimentare în zaharuri.
Odată ce alimentele ajung în stomac asupra nutrienților acționează un grup de enzime gastrice. Pancreasul este de asemenea o sursă importantă de enzime. Lichidul pancreatic bogat în enzime este responsabil cu digestia bolului alimentar care ulterior ajunge în intestine, nutrienții fiind absorbiți de celule.
Compușii care rămân nedigerați la nivel gastric sunt procesați de enzimele care se găsesc la nivelul intestinelor. Alimentele crude: fructele, legumele, anumite plante reprezintă o sursa importanta de enzime digestive.
Când apelăm la suplimente cu enzime digestive
Tendința generală a oamenilor este să ia suplimente cu enzime digestive de Crăciun și de Paști. Pentru că atunci este perioada din an când oamenii gustă de toate și mănâncă în exces iar sistemul digestiv nu mai face față. Totuși organismul nostru acționează constant în procesul de digestie care este unul constant și probleme pot apărea după fiecare masă.
În momentul în care apelați la formule cu enzime digestive țineți cont de aceste 3 lucruri:
- Forma farmaceutica – enzimele din tablete sa fie protejate si sa susțină activitatea lor in funcție de pH-ul la care acționează. Acest lucru este posibil când se folosesc tablete cu eliberare controlata, adaptata incompatibilităților de mediu. Astfel, enzimele intestinale sunt eliberate treptat si activitatea lor este protejata de aciditatea mediului gastric.
- Tipul de enzime pe care-l conține formula – in cazul unor dezechilibre digestive este important sa verificați ce tipuri de enzime conține produsul. Daca un produs conține doar unul doua tipuri de enzime, acestea vor acționa doar pe grupele de nutrienți de care sunt responsabile. De ex. in cazul unui deficit de amilaza este ineficient sa administram pancreatina.
- Suplimentarea enzimatica ideala este susținută de fitoextracte cu rol important in digestie. Fitoextractele, prin substanțele active pe care le conțin acționează atât in sensul stimulării secretiei enzimatice de la nivel hepatic si pancreatic, cat si sensul eliberării acestora de la nivel biliar (prin efect coleretic si colagog) către intestin.
Sursa: Secom
Top 5 cele mai bune enzime digestive
Digenzym Plus fără zahăr
Super Enzymes 30 de tablete
Complet Digest 30 comprimate
Vegan Digestive Enzymes Solgar
Stomachon 30 capsule
Ce trebuie să căutați când cumpărați enzime digestive
Spectru larg
În primul rând, vă recomand să căutați un supliment de enzime digestive cu spectru larg. (Acestea sunt denumite uneori și spectru complet.) Aceasta înseamnă că suplimentul combină mai multe enzime pentru a acoperi toate nevoile dvs. în loc să trebuiască să adune o colecție mare și costisitoare de enzime unice. De asemenea, deoarece mesele dvs. combină diferite grupuri de alimente, puteți sprijini digestia tuturor macronutrienților simultan. Asigurați-vă că căutați o combinație a enzimelor specifice, cum ar fi protează, amilază, celulază, lactază și lipază.
Bazate pe plante
Cele mai bune suplimente de enzime digestive vor folosi de obicei enzime pe bază de plante. Aceste enzime ajută la țintirea sănătății intestinului cu aciditate scăzută până la moderată. De asemenea, pot ajuta la ameliorarea stresului asupra intestinului subțire, făcându-le inerent mai eficiente decât enzimele pe bază de animale.
Formulă naturală
Apoi, fiți atent la achiziționarea enzimelor digestive cu o grămadă de materiale de umplutură, cum ar fi coloranți și arome artificiale. În schimb, căutați formule naturale care pot include ierburi, cum ar fi ghimbirul, feniculul sau menta, pentru un sprijin digestiv suplimentar.
Tipuri de enzime digestive
Fiecare tip de enzime digestive participă și acționează intens la descompunerea unui aliment. Afla în rândurile următoarea care sunt principalele tipuri de enzime digestive.
Amilaza
Aceasta este esențială pentru descompunerea carbohidraților și pe lângă carbohidrați se ocupă și cu descompunerea amidonului din zaharuri. Acesta este secretată de glandele salivare și de pancreas. Diagnosticarea afecțiunilor pancreatice se face în general prin măsurarea nivelului de amilază din sânge. Nivelul crescut de amilaza din sânge poate însemna blocarea unui duct pancreatic, cancerul pancreatic sau pancreatita acută. Nivelurile scăzute de amilaza pot fi cauzate de pancreatită cronică sau de o afecțiune hepatică.
Maltaza
Aceasta este este o enzimă digestivă care este secretată la nivelul intestinului subțire. Aceasta este responsabilă cu descompunerea maltozei în glucoză care este un zahăr simplu. Maltoza este folosită de către corpul uman ca sursă de energie. Un lucru pe care trebuie să-l știți este că în timpul digestiei amidonul este transformat într-o oare care măsură în maltoză de către amilaza. Ulterior maltaza convertește maltoza în glucoza care în funcție de caz este folosită de corp imediat sau este depozitată în ficat sub formă de glicogen.
Lactaza
Acesta este un tip de enzimă care este responsabilă cu descompunerea lactozei care este un zahăr care este prezent în produsele lactate. Lactaza este produsă de niște celule ce se regăsesc în mucoasa intestinală având numele de celule enterocite. Un lucru care mai trebuie știut despre lactoză este că cea care nu este absorbită fermentează sub influența bacteriilor intestinale și cauzează gaze și disconfort.
Lipaza
Este o enzimă digestivă produsă de organism în cantități mici la nivelul cavității bucale, iar în stomac mai exact în pancreas este produsă în cantități mari. Aceasta este responsabilă pentru descompunerea grăsimilor în acizi grași șu glicerol.
Proteazele
Acestea sunt produse în stomac și pancreas și joacă un rol in numeroase procese, inclusiv diviziunea celulară, coagularea sângelui și funcția sistemului imunitar. Acestea mai sunt numite peptidaze și ele sunt responsabile pentru descompunerea proteinelor în aminoacizi.