TopZece10.net este susținut de cititorii săi. Când cumpărați folosind link-urile de pe site putem primi un comision, acest lucru nu influențează prețul produselor. Puteți citi mai multe despre noi.
Era digitală ne-a transformat în monștri de satisfacție instantanee, care au toleranță zero pentru perioade lungi de încărcare și procesare lentă. Ne așteptăm ca tehnologia noastră scumpă să se potrivească cu lumile noastre ritmante, dar realitatea este că în timp tot apar blocaje. De la smartphone-urile noastre până la laptopurile noastre, blocajele pot apărea din mai multe motive care ar putea să nu aibă nimic de-a face cu modul în care vă folosiți dispozitivul.
Fie că aveți de-a face cu tehnologie datată sau hardware care nu funcționează corect să diagnosticați cauza încetinirii dvs. este primul pas pentru a găsi o soluție. Înainte de ați bate capul, vă întrebați „de ce laptopul meu este atât de lent?” Vom descompune numeroasele cauze și remedieri frecvente care ar putea readuce laptopul în parametri normali.
Există puține lucruri mai frustrante decât încetinirea bruscă și blocarea inexplicabilă. Computerele lente vă pot întrerupe fluxul de lucru și vă pot compromite productivitatea printr-un singur blocaj.
De ce laptopul merge greu?
Înainte de a aborda o soluție, trebuie să abordați problema la îndemână. Aceste cauze comune ale încetinirii laptopului ar putea fi motivul pentru care performanța slabă a laptopului.
Pornirea prea multor comenzi simultan
Este firesc să descărcați programe pe laptop. De fapt, acesta este probabil chiar motivul pentru care ați investit în laptop. Laptopurile vă oferă portabilitatea ușoară de a lua toate melodiile, aplicațiile, fotografiile și fișierele preferate oriunde ați merge. Cu toate acestea, de fiecare dată când descărcați un nou program, acesta se alătură luptei pentru un slot la pornirea computerului. Cu excepția cazului în care ați debifat manual caseta de permisiuni pentru a dezactiva pornirea automată a unui program la fiecare pornire.
Este posibil ca pornirea să fie „înfundată” cu prea multe aplicații care se deschid în același timp. Având sarcina de a pune în funcțiune fiecare program cât mai repede posibil, simțiți efectul invers și sunteți lăsat să urmăriți ceasul în timp ce computerul se străduiește să ajungă la ecranul de pornire.
Remediere rapidă: Reduceți protocolul de pornire doar la programele necesare. Porniți toate celelalte în funcție de nevoie.
Memorie RAM prea mică
Știind câtă memorie RAM (memorie cu acces aleatoriu) are laptopul sunt informații valoroase, la fel și ce specificații are laptopul ca astfel încât să puteți evalua corect ce programe pot fi rulate pe laptop. Cu cât este mai multă memorie RAM, cu atât este mai mare capacitatea de a rula programe cu memorie mare, precum Adobe Photoshop și Illustrator. Semnele care indică o memorie redusă includ o procesare incredibil de lentă atunci când sunt deschise mai multe programe.
Cele mai multe computere moderne se ocupă de multi-tasking fără a pierde un ritm, dar PC-urile datate sau suprasolicitate nu vor putea gestiona multe programe de memorie intensă care rulează în același timp. Chiar dacă nu sunteți activ în mai multe sarcini, ați putea avea un număr de programe care rulează în fundal, încetinind performanța laptopului. Acest lucru ar putea fi orice, de la programe antivirus care efectuează scanări la fișiere de sincronizare silențioasă Dropbox.
Remediere rapidă: ar trebui să verificați starea utilizării memoriei laptopului. Accesați managerul de activități al computerului apăsând CTRL + ALT + DEL, iar sub fila Procese, veți putea vedea ce programe rulează și cât de solicitată e memoria RAM.
Laptopul are un virus
Ori de câte ori computerele noastre încep să se comporte în mod neobișnuit, presupunem imediat că malware-ul ne-a infectat prețioasa tehnologie. Deși uneori presupunerile noastre sunt simple reacții exagerate, uneori suspiciunile noastre sunt justificate. Programele malware sunt concepute pentru a corupe procesele computerului, încetinind în mod eficient totul de pe computer.
Numeroasele semne ale unui laptop infectat includ:
- Programele se deschid și se închid singure;
- Ecran albastru;
- Hard disk suprasolicitat plin de fișiere suspecte;
- Creșterea numărului de ferestre pop-up;
- Încetinire bruscă;
Remediere rapidă: executați scanări de viruși și programe malware pentru a găsi și a elimina orice lucru suspect.
Laptopul este prea vechi
Prețurile tehnologiilor noastre cele mai apreciate ne pot costa mii de lei, așa că este corect să ne așteptăm ca acestea să ne reziste ani și ani. Cu toate acestea, cu marii giganți tehnologici precum Apple, dezvăluind în mod deschis că încetinesc în mod intenționat dispozitivele vechi pentru a-i determina pe consumatori să facă upgrade la modele mai noi.
Odată cu dezvoltarea rapidă a computerelor moderne, sistemele de operare mai vechi pur și simplu nu pot ține pasul cu numeroasele actualizări pe care majoritatea aplicațiilor preferate le au pentru a rula. Nimănui nu-i place să se stabilească, așa că ar putea fi timpul să vă uitați în curând la un mare upgrade de laptop.
Remediere rapidă: Căutați un laptop nou la de o companie de încredere, citiți recenzii pe net de genul cum aleg cel mai bun laptop pentru a cumpăra ceva de calitate.
Hard diskul laptopului este plin
Gândiți-vă la hard diskul laptopului ca la frigider. Deși ați dori să-l umpleți până la refuz cu bunătăți și o serie de delicatese și sticle de bere sau vin, nu ar putea funcționa niciodată în practică. A scoate din el ceea ce ai nevoie s-ar dovedi aproape imposibil fără ca lucrurile să se spargă și să cadă. Hard disk-ul este la fel într-un anumit sens. Dacă este prea plin, veți descoperi că obținerea a ceea ce aveți nevoie din el poate dura prea mult și poate fi prea multă muncă. Când descărcați și instalați programe, fișiere, fotografii și biblioteci muzicale extinse pe computer, toate acestea sunt salvate pe hard disk.
Când capacitatea hard disk-ului începe să devieze în intervalul de 90%, computerul ar putea să funcționeze cu până la 50% mai lent decât viteza sa inițială. Acesta este un moment bun pentru a elibera spațiu pe hard disk. Trebuie să vă verificați starea capacității hard disk-ului? Deschideți „File Explorer” care este accesibil făcând clic pe tasta Windows și E. Faceți clic pe „Acest computer” situat în panoul din stânga pentru a vizualiza spațiul de stocare gratuit disponibil listat în Windows (C :).
Remediere rapidă: ștergeți sau mutați fișierele de care nu aveți nevoie pe laptop pe alt spațiu de stocare, cum ar fi cloud sau o unitate externă.
Browserul este supraîncărcat
Fie că folosiți laptopul pentru a muncii sau pentru a vă juca, vă bazați pe conexiunea la internet pentru a vă trece prin acele zile lungi. Cu toate acestea, obiceiurile de navigare pe internet vă pot încetini laptopul. Deoarece nu funcționăm cu o singură cale, ne externalizăm numeroasele gânduri și idei către deschiderea unei noi file. Înainte să știți, sunt deschise 12 file separate. Unele redau conținut audio YouTube, altele sunt conținut auto-actualizat, iar altele sunt deschise din motive pe care le-ați uitat deja.
Când browserul este supraîncărcat cu mai multe file, funcționarea corectă devine dificilă, deoarece computerul dvs. încearcă prea mult să realizeze prea multe lucruri în același timp. Acest lucru se aplică și browserelor cu prea multe suplimente și extensii.
Remediere rapidă: Închideți aceste browsere. Poate doriți să accesați istoricul de navigare și să ștergeți cookie-urile computerului și articolele memorate în cache, pentru a crește și mai mult viteza laptopului.
Cum pot remedia un laptop lent?
Oricât de confuză ar fi tehnologia, nu trebuie să fii un vrăjitor tehnic pentru a-ți da seama cum să-ți rezolvi laptopul lent și nu trebuie neapărat să dai o grămadă de bani pentru a face treaba. Între remedierile ușoare și actualizările mai scumpe ale laptopului, vă vom oferi rezumatul multor soluții de performanță ale computerului care ar putea readuce laptopul în parametri.
Reporniți computerul
Posibilitatea de a pune computerul în modul de repaus este una dintre binecuvântările mele pe care le iubesc frecvent și utilizatorii de PC. Cu toate acestea, această comoditate duce la oprirea laptopurilor. Oprirea computerului și repornirea acestuia are multe beneficii de performanță care ar putea crește productivitatea, mai degrabă decât să o cadă. Dacă nu vă amintiți ultima dată când ați oprit complet computerul, probabil că este timpul pentru o repornire bună. Obișnuința de a închide computerul când ați terminat ziua ar putea crește foarte mult viteza de procesare continuă a computerului.
Verificați dacă există actualizări
Dacă sunteți tipul de utilizator de computer care face clic în mod constant pe butonul „Amintește-mi mâine” atunci când sistemul tău de operare te avertizează cu privire la noile descărcări disponibile, laptopul tău ar putea să aibă întârziere săptămâni sau luni pentru o actualizare de software. Actualizările Windows sunt, în mod cert, enervante și pot dura câteva minute pentru a fi finalizate, dar sunt esențiale pentru sănătatea computerului. Există un motiv pentru care computerul vă avertizează cu privire la aceste actualizări importante, deci este în interesul dumneavoastră să le scoateți din cale imediat ce apar.
Nu sunteți sigur dacă laptopul cu Windows 10 are nevoie de o actualizare?
- Verificați starea accesând meniul Start și făcând clic pe setul de viteze din colțul din stânga.
- În meniul de setări, selectați Actualizare și setări de securitate și Windows Update.
Ștergeți fișierele și programele vechi
Dacă aveți computerul de câțiva ani și utilizarea lui s-a schimbat de-a lungul anilor, probabil că aveți o cantitate decentă de programe neutilizate și uitate, așezate pe desktop, adunând praf metaforic. Acest lucru este valabil mai ales pentru absolvenții recenți sau pentru cei care au schimbat recent jobul sau chiar cariera. La fel ca dvs., computerul a fost înpovorat de ani de muncă grea și responsabilitate. Ușurați sarcina lui purgând computerul de toate programele și fișierele inutile care nu mai au niciun scop. Acest lucru vă va ajuta să eliberați spațiu pe hard disk și să faceți loc pentru o calitate superioară a performanței în cel mai scurt timp.
Verificați dacă există viruși
Spyware, adware, malware și toate formele de viruși de computer sunt vinovați de încetinire. Dacă vă confruntați cu prăbușirea bruscă sau cu o încetinire a procesării inexplicabilă, computerul poate fi victima unui virus urât. Înainte de a presupune alte lucruri, rulați o scanare antivirus pentru a detecta orice activitate suspectă. Majoritatea computerelor Windows 10 sunt echipate cu protecție antivirus Microsoft care abordează:
- Protecție și eliminare a virușilor, a programelor malware și a programelor spyware
- Protecție la pornire
- Protecție bazată pe cloud
- Inspecția rețelei
În cazul în care computerul rulează un alt sistem de operare, Bitdefender Antivirus și Norton AntiVirus oferă oferte de bază care vă pot salva pe dvs. și laptopul de o mare suferință.
Actualizați memoria RAM
Credeți sau nu, dacă aveți computerul de peste doi ani, este posibil să vi se solicite o actualizare a memoriei. Realitatea computerelor moderne este că acestea tind să încetinească cu cât îmbătrânesc. Laptopurile foarte folosite pot începe să prezinte semne de încetinire încă de la doi ani, iar acest lucru se datorează în mare parte RAM-ului activ în mod constant. Pentru a determina câtă memorie RAM aveți nevoie, ar trebui să luați în considerare mai întâi care sunt obiceiurile și cerințele dvs. de utilizare. Îți petreci cea mai mare parte a timpului streaming de videoclipuri, jocuri, navigare, editare de fotografii sau finalizarea sarcinilor de afaceri? În cele mai multe cazuri, 8 GB de RAM ar trebui să fie suficient pentru toate cele de mai sus, dar dacă doriți să asigurați livrarea rapidă a procesării, scalați până la 16 GB sau 32 GB de RAM.
Faceți upgrade la hard disk
Hard disk-ul unui laptop găzduiește toate datele computerului dvs. Când oamenii vorbesc despre stocarea unui computer, vorbesc despre hard disk. Dacă nu eliberați în mod regulat spațiu pe hard disk, performanța computerului dvs. poate avea o lovitură uriașă, funcționând din ce în ce mai lent, cu cât îl utilizați mai mult și continuați să conectați informații în el .În loc să revizuiți totul, luați în considerare actualizarea hard disk-ului la unul mai puternic i mai mare. Majoritatea computerelor moderne sunt dotate cu SSD încorporat, dar cele mai vechi au capacitatea de a-și actualiza hardware-ul intern pentru capacități de stocare mai mari.
Monitorizează-ți obiceiurile pe internet
Când navigați pe web, ați observat vreun obicei prost pe care îl aveți? Poate deschideți mai multe pagini de browser cu mai multe file care inundă fiecare fereastră. Poate că ești vinovat că ai făcut clic pe conținut suspect care a fost irezistibil de tentant. Indiferent de obiceiurile dvs., laptopul vă poate ajuta să vă monitorizeze comportamentul online. În loc să păstrați zeci de file deschise zile întregi, utilizați marcaje pentru a putea salva acele pagini pentru mai târziu.